Riddare Templet Ariel

Hänt i Templet

2024

Julfest

Lördag 14 December genomförde vi en Julfest tillsammans med IOGT-NTO Borlänge på Kulturhuset Svanen Borlänge..

Minneshögtid

Lördag 30 November genomförde vi en Minneshögtid för att hedra de bröder som nu lämnat oss.

Till minnes av bröderna:

Carl-Erik Wohlmer

Kjell Lindström

Sten Olsson

Lars-Olof Fredholm

Sigurd Carlsson

Reception IG och valmöte

Torsdag 26 September 2024 genomfördes i templet ett valmöte där MR för 2025 består av Peter Romin, Peter Ljungqvist, Per Broman, Karl V Gustavsson, Nils-Gunnar Belin, Lars-Erik Måg och Björn Edström. Efter valmötet recipierade vår lärling från utposten i Falun, Rickard Karlsson till IG graden.

Reception PRG

Torsdag 5 September  2024 genomfördes en reception i PRG, som höll på att inte bli av. I sista stund (på förmiddagen) fick vi tag i Peter Ljungkvist, som inte fått kallelse pga. felaktig adress.

Höstutflykt

Lördag 31 2024 genomfördes den årliga höstutflykten. Då vi gick miste om att få spela minigolf förra året, så var förhoppningen att kunna genomföra det i år. Men… När vi 6 deltagare, kom till minigolfbanan så var den stängd trots att den skulle vara öppen. Vår M Peter Romin hade dock varit förutseende och tagit med andra spel vi kunde roa oss med.

Valet föll på ”nummerkubb”. Efter vi spelat klart begav vi av till Willys som finns i närheten och fikade tillsammans. Vi konstaterade att det kan vara svårt att genomföra aktiviteter ”efter säsong”. Men det blev en fin stund för oss som var där.








Uppstart med höstens första IG möte

Den 22 Augusti 2024 startade vi höstens verksamhet i Templet, med celebert besök av vår Stor Mästare, Jan Gunnarsson. Talet vid brödramåltiden berörde vår medlemsutveckling. För att vända utvecklingen inom vår orden måste vi våga fråga vår medmänniskor om medlemskap i vår orden. SM gav flera exempel på när det givit resultat av att fråga, men även när det inte har lyckats. Det är ingen stor sak om man får ett Nej, men att inte fråga kan vara att man missar en ny broder.

Vårutflykt till Tuna Hästberg

Lördag den 1 Juni 2024 hade vi vår årliga vårutflykt. Denna gång gick resan till Tuna Hästberg. Vi var  13 deltagare inklusive värdparet Per och Solveig  Broman. Vi startade vid Tuna Hästbergs bystuga (fd skolan) med att fika tillsammans. Per gav en intressant föreläsning om Tuna Hästbergs historik. Vi begav oss sedan till gruvområdet, där äventyrsgruvan har sin verksamhet. Där även den pampiga maskinhallen höll på att renoveras. Resa gick åter till familjen Bromans sommarresidens. Vi fick där en fantastisk Lunch besående av Lax  med Skarpsås, Potatis och Grönsaker. Till efterrätt fick vi  Kaffe/the,  Rabarberpaj med Grädde. Per hade även gjort ett ”Läxförhör” i form av en tipsfrågor. Det blev en fantastisk fin eftermiddag.

 












IG möte med utdelning av OPK utmärkelse

Torsdag 21 Mars 2024  var det dags igen att dela ut utmärkelsen Ordens Patriark. Den här gången var det vår broder Bo Lind som fick ta del av den efter 50 års medlemsskap. Vi hade även en liten minnesstund för vår broder Sten Olssons avled 2024-01-14.

Reception I RG

Torsdag 14 Mars 2024 recipierade vår broder Rolf Backström i RG graden.

IG möte med årsredogörelse

Det blev ett innehållsrikt IG möte Torsdag den 22 februari 2024 . Vi startade med att ta del av årsredogörelsen. Vi samlades sedan för ett IG möte. Under mötet delades det ut ”hederstjänstetecken” till vår broder Harald Gabrielsen, som lämnat MR rådet, hederstecknet ”Ordens veteran” till broder Nils-Gunnar Belin efter 25 år  som tempelriddare samt den finaste utmärkelsen till broder Björn Edström,som efter 50 år som tempelriddare erhöll hederstecknet som ”Ordenspatriark” . Broder Björn Edström höll sedan ett anförande i anslutning till sin utnämning. Som  en festlig avslutning bjöd sedan Broder Björn Edstöm alla närvarande på räksmörgås och en kaka.



Kyndelsmässohögtid

Söndag 4 februari 2024 genomfördes ett fint möte där Lars-Olov Råsmark höll ett fint högtidstal.  Vi har kunna vara fler, men vi får glädjas för de 7 deltagare som deltog. Efter mötet samlades vi för fika i matsalen, där det även bjöds på underhållning.

Installation av en ny Mästare

I 12 år har Riddaretemplet Ariel i Falun, tillhörigt Tempelriddareorden, haft Lars-Erik Måg, Falun, som Mästare.  Men vid årsskiftet var det nu dags för byte, och förre Vice Mästaren, Peter Romin, installerades på torsdagskvällen den 11 januari 2024 som ny Mästare. Templet hade kvällen till ära besök av Stortemplets Storkansler Curt-Arne Gisleskog som enligt ritual ombesörjde installationen.

2023

Julfest i templet

Den 9 December 2023 genomförde Templet tillsammans med Tempel byggareordens förgård sin traditionsenliga Julfest. Med 13 deltagare

Minneshögtid

Årets minneshögtid Söndag 26 november samlades 7 deltagare till en speciell tillställning, då vi inte hade någon som avlidit under året. Sven Eriksson gjorde ett fint program med en musikalisk inramning. Vi samlades sedan till fikabordet, där vi hade fina samtal.

Reception i IG graden

Torsdagen den 19 Oktober 2023 genomfördes en gradgivning i IG graden  för vår lärling från UP Falun Iyad Hamdan.

Utdelning av OPK

Torsdagen den 11 maj hade vårens sista möte. Mötet kröntes med att vi hade den stora äran att dela ut en av ordens finaste utmärkelse OPK, till medlemmar som tjänat orden i minst 50 år. 

Denna utmärkelse gavs till Karl V Gustavsson

Utdelning av EMB

Vid IG mötet den 20 April 2023, utdelades EMB (Eklunds medalj i brons) till två av våra bröder, Lars-Olov Råsmark och Per Broman som MR har bedömt att varit aktiva under en lång tid och gjort insatser för vårt tempel.

Reception I TG graden

Torsdag den 13 april, genomfördes reception i TG graden av vår broder Peter Ljungqvist.

IMG 4757
IMG 4750

IG möte med årsredogörelse och utdelning av OPK samt EMB

23 februari hade RT Ariel IG-möte med årsredogörelse.

2022 års bokslut fastställdes och Mästarerådet fick ansvarsfrihet. 

Men på IG-mötet hedrades sedan ett antal av våra flitiga bröder: Harald Gabrielsen, vår Skattmästare, utsågs till OrdensPatriark efter 50 år inom Tempelriddareorden och fick sitt OPK-tecken. 

Tre bröder fick dessutom ta emot Eklundsmedaljen i brons med följande motivering: 

”Mästarråpdet har i sin prövning lagt särskild vikt vid att medaljörerna är bröder som under ett antal år visat sig aktiva i Riddaretemplets verksamhet och ocksp haft ambitionen att i sitt engagemang bli fullvärdiga riddare.

Vi är tacksamma för att de är verksamma i vårt tempel och är goda föredömen för alla bröder som finns i de lägre graderna och som hopas att så småpningom även de nå upp till samma riddarevärdighet och även de då förhoppningsvis kunna belönas med ett tecken på templets uppskattning. 

/Lars-Erik Måg

De fyra bröderna på bilden är från vänster bronsmealjör FBUM Anders Nilser. OPK-jubilar SKM Harald Gabrielsen, samt bronsmedaljörerna KN Pär Peterson och VM Peter  Romin. Foto: L-E Måg

Kyndelsmässohögtid

Söndagen den 5 februari genomfördes traditionsenligt ett firande i ljusets tecken. Vi samlades i ordenssalen där mötet genomfördes enligt ritual. Som kröntes med ett fint tal av vår högtidstalare Lars-Olov Råsmark. Vi serveringen bjöds på kaffe och tilltugg. Nils-Gunnar Belin stod för underhållning.

2022

Julfest 2022

Lördag den 10 December samlades 18 damer och herrar till en gemensam Julfest. Vi åt risgrynsgröt, skinksmörgåsar och ostsmörgåsar samt julmust.

Därefter sjöng Nils-Gunnar Belin några julsånger.

Sedan var det dags för lotteri, kaffe, lussebullar och pepparkaka.

sammankomsten avslutades med en julbetrakltelse av Sven Eriksson.

Vi önskar nu GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

Foto: Lena Måg

Minneshögtid

Söndag den 20 November samlades 12 Damer och Herrar för att hedra våra bortgångna bröder.Lennart Frohm, Sven Flodström, Kjell Persson, Olavi Timonen och Mats Oskarsson Persson. Vid efterföljande kaffet bjöds på betraktelse och underhållning av Br. Sven Eriksson samt Nils-Gunnar Belin

Reception i RG

Äntligen blev det av… Efter nedstängning pga.Corona och senare var det arbetet som som satt käppar i hjulen, torsdagen den 6 Oktober var det då dags. Peter Ljungqvist fick möjlighet att ta RG graden, då vi hade beslutat att ersätta URG gradmötet till ett RG möte.

Reception I PRG

Torsdagen den 1 September blev vår broder Fredrik Vikman prövad för att bli riddare hos oss i RT Ariel. Glad över att gjort ytterligare ett steg inom vår orden. 

Höstutflykt

Lördag den 27 Augusti bjöd templet in till sin årliga höstutflykt. Liksom tidigare år blev det bangolf på programmet, men  i år valde vi att vara i Falun, Kålgården.

Vi var inte många som hörsammat inbjudan, totalt var vi 7 personer som dök upp varav 6 spelande. Det var inte optimala banor, men fick reda på att inom några veckor skulle banorna rivas och ersättas av nya. Det blev iallafall en trivsam eftermiddag som fler borde fått vara med om. De får nog chansen igen nästa år på nya banor.

Tempelbröder som recipierade under Generalkonventet

Under Generalkonventet i Uppsala Recipierade fyra av RT Ariels tempelbröder. Till Grad X: Reidar Grönnestad, Per Broman, och Kurt Björnestad. Till Grad XI: Nils-Gunnar Belin

Sommarutflykt till Avesta

Lördag den 28 Maj gick färden mot Avesta. I samverkan med Zonen gjordes en sommarutflykt där vi tillsammans med RT Västmannia hade hörsammat inbjudan. Vi var totalt 11 vuxna och 3 barn som deltog. Först blev vi guidade genom verket/Avesta ART av en fantastisk guide, som tog oss med i en resa i tid och rum. Hur konstnärerna och dess konst gestaltades i den hör miljön och hur järnet hanterades i denna tuffa arbetsmiljö av människorna i slutet av 1800 talet till verkets era avslutades i början av 1900 talet. Vi tog oss sedan vidare till Dalahästen för att äta. Efter denna goda måltid tog vi oss till Visentparken för att bese dessa ståtliga djur, som sedan slutet 30-talet avlats på denna plats.

Foto:Lars-.Erik Måg

















OPK utdelning i templet

Vid vårt sista möte för våren den 19 maj, passade vi på att dela ut OPK utmärkelsen till en mycket rörd och överraskad och högt värderad broder, Eive Andreasson. Det blev en fin avslutning av vårens möten.

OPK utdelning

Söndagen den 10 April åkte M Lars-Erik Måg tillsammans med CM Nils-Gunnar Belin till Ludvika för att dela ut en OPK utmärkelse till vår broder Sigurd Carlsson. En utmärkelse som han skulle haft redan förra året men pandemin satte stopp för genomförandet då.

Öppet hus

Lördagen den 2 April genomförde vi Öppet hus.Vilket samlade elva bröder, två systrar och sju besökare

IG med reception och utdelning av Stortemplets hedersmedalj Eklundsmedaljen i Silver

Torsdagen 17 mars, gjordes klart att det vi skulle ha reception, vi var 18 bröder som mött upp till denna denna kväll för att mottaga Rolf Backström som en ny broder. Strax innan mötet fick vi även ett celebert besök av vår Storcermonimästare och Provinskapitelmästare Christer Wik. Det visade sig efter reception att han hade ett speciellt uppdrag för den här kvällen..

Han skulle dela ut Stortemplets hedersmedalj, Eklundsmedaljen i silver. Som mottagare för den fina utmärkelse var en överraskad och rörd CM i templet, Nils-Gunnar Belin.

 



2021

Julfest

Året slutade med en julfest Lördag den 11 December med 18 deltagande, då vi i sista minuten fick den del återbud.  Det bliv en fin avslutning av året 2021 med underhållning av  ungdomar som spelade och sjöng, Därefter kom julgröten och skinksmörgåsen.  Vinstbordet för  vårt traditionsenliga lotteri var  ordentligt laddat med skänkta priser. Sven Erikson gav en en betraktelse sv julen och avslutade med några sånger. 

Vi får hälsa alla God Jul och Gott Nytt år


Minneshögtid

Söndagen den 21 November genomförde vi vår minneshögtid. Vi var 22 närvarande damer och herrar vid denna fina sammankomst. Efter mötet i tempelsalen samlades vi i festvåningen för att umgås dricka kaffe/the och smaka av mycket gott fikabröd. Vi fick även avnjuta fantastisk fin musik framförda av Elsie Edström vilket förhöjde denna stund ytterligare. Sonen till vår bortgångna syster Hjördis Pettersson, som inte själv hade möjlighet att deltaga vid vår sammankomst hade skickat en fin och rörande hälsning med Sven Eriksson som han läste upp.












Reception i TG

Torsdagen den 11 November var det dags igen för reception, den här gången i TG graden. Vi hälsar vår Broder Fredrik Vikman välkommen i denna grad.

Reception i RG

Torsdag den 28 Oktober var det återigen dags för reception av vår broder Nemo Rustas. Denna gång i RG graden. Sven Eriksson höll som fadder ett fint tal till vår nyvunna RG broder.


Utdelning av OPK

Lördagen den 9 Oktober åkte tre bröder (Lars-Erik Måg M, Nils-Gunnar Belin CM och Eive Andreasson) till Orsa för att besöka vår Broder Carl-Erik Vohlmer, 96 år som varit med i Tempelriddareorden sedan 1970 för att överlämna en utmärkelse för att varit trogen vår orden i 50 år. Eftersom vi inte kunde besöka honom under 2020, var det nu dags för att överlämna OPK utmärkelsen. Carl-Erik fick även vår skrift från 100 års jubileet, där han inte hade möjlighet att vara med.


Reception i KG

Torsdag den 7 Oktober genomförde vi en reception i KG graden med vår Broder Nemo Rustas. Då vi under pandemin inte haft några grad möten var detta mycket efterlängtat. MR har beslutat att genomföra flera recpioner i de lägre graderna under hösten för att ”komma i kapp”.

Första IG mötet för 2021

Det första IG mötet för 2021 blev innehållsrikt, då vi inte haft några möten på så lång tid. Vi mindes de som avlidit sedan vi senast kunde ha ett möte. Vi installerade nytt mästareråd och tjänstemän för 2021. Det delades ut EMB till vår broder Rolf samt två OVN utmärkelse till vår M Lars-Erik Måg och vår VM Peter Romin.

Höstutflykt 2021

Lördag den 28 Augusti startade vi våra höstaktiviteter med att träffas i Borlänge. Först åkte vi St Tunas minigolfbana för att spela lite bangolf. Därefter tog vi bilen till kulturhuset Svanen för att fika, vilket värmde fint (tack Anna Pollack). Det blev en fin eftermiddag som dock var lite blåsig och kall. Tråkigt att inte fler bröder och systrar sluter upp.


Vårt första IG möte Hösten 2020

Höstens första möte blev inte likt något annat. Skulle vi kunna ha ett möte överhuvudtaget, då flertalet av våra medlemmar är 70+ och omfattas av begreppet riskgrupp. Men inför mötet har vi följt de anvisningar och rekommendationer som vi fått från Stor Templet för Sverige Finland. Inför mötet skickat ut via mail ”Riktlinjer vid möten med Tempel Riddare Orden”. Vilket gjort att ett flertal av våra bröder aviserat att de stannar hemma. Detta till trots fanns det flera bröder 70+ som känt sig friska och är aktiva förövrigt som önskade vara med på mötet. Vilket resulterade i att vi var 11 bröder som mött upp. Innan IG mötet fick vi även klart med några punkter kring vår årsredogörelse som inte blev klart innan verksamheten stängdes ner. Vår nyss fyllda 80 åring Broder Björn Edström insisterade på att få bjuda bröderna på smörgås och kaka vid brödramåltiden. Vilket gjorde möjligheten att fira honom. Trots det merarbete som blir vid varje möte med att få till distans, rengöring, handsprit och handskar så kändes det bra för de bröder deltog. Men vi vill att bröderna tänker på sin hälsa i första hand. Den starka pliktkänsla som finns hos våra bröder får stå tillbaks i dessa tider.

1. Har du minsta symptom som  skulle kunna vara Covid-19 – stanna hemma!

Du är välkommen igen när du varit helt symptomfri minst 2 dygn.

2. Tillhör du någon riskgrupp utpekad av Folkhälsomyndigheten, t ex är 70 år eller äldre –

stanna hemma tills myndigheten ändrar sina rekommendationer.

3. Håll avstånd till övriga bröder, minst 1 meter, gärna mer.

Vi handhälsar INTE.

4. Håll god handhygien – tvätta/desinficera händerna ofta.

5. Följ Mästare Rådets speciella anvisningar.

6. Blir du senare sjuk, meddela Mästaren som kan bistå vid smittspårning genom närvarolistan.

OPK utdelning i Gävle

Måndag den 24 Februari begav sig M Lars-Erik Måg tillsammans med CM Nils-Gunnar Belin samt KN Emil Gregori till Gävle för att dela ut utmärkelsen OPK till broder Arthur Högberg. 

OPK utdelning

Vid IG mötet den 20 Februari 2020, hade vi den förmånen att dela ut en utmärkelse till Broder Kjell Lindström som varit medlem i RT Ariel i över 50 år. Kjell tillhör den exklusiva skara som kan  titulera sig som Ordens Patriark.

Den 7 december firade RT Ariel sitt 100-årsjubileum.

Dagen började med att gäster både från det egna templet och från olika Riddaretempel runt om i Sverige kom på besök till vår ordenslokal på Åsgatan 45 i Falun.
Där bjöds det på förtäring och sedan delades deltagarna upp i två grupper.

DSC 2724

Damer och herrar som inte var Tempelriddare eskorterades till Länsbiblioteket för ett guidat besök på Dalasamlingarna.

Tempelriddarna, ett drygt 40 personer, samlades i Ordenssalen där ett möte i Tempelriddarnas Invigningsgrad (IG) genomfördes.

På plats fanns till exempel Tempelriddarnas Högste Stormästare Per Fredheim samt Vice Stormästaren Kent Ivarsson, StorCeremonimästaren Christer Wik och StorKanslern Curt-Arne Gisleskog från Stortemplet för Sverige och Finland. Där fanns också en majoritet av Mellersta Provinskapitlets Mästareråd och åtskilliga Tempelriddare från olika främst Mellansvenska Tempel. Från det egna Templet deltog ett 20-tal bröder.

På IG-mötet delade Högste Stormästaren ut Ordenspatriarktecknet till Lars-Olov Råsmark för 50 år som Tempelriddare.

DSC0096 (2)

Templets Mästare Lars-Erik Måg delade ut Eklundsmedaljen i brons till tre flitiga bröder: VM Sven Eriksson, UM Kurt Björnestad och SKM Bo Lind

Efter IG-mötet var det dags för båda gängen att träffas igen och på lämpligt sätt förflytta sig till IOGT:s lokal på Gamla Elverket på Ölandsgatan för kvällens Jubileumshögtid.

Deltagarna samlades först i ett ”förrum” där de fick se ett bildspel med bilder från de tio senaste årens verksamhet. Sedan var det dags att inta sina platser i matsalen.

DSC0102 (2)

Intåget ackompanjerades av Anne Pettersson som på kohorn spelade en vallåt från Vika. Sedan tog kvällens speciella Jubileumsorkester – Bjurs mix från Bjursås – över. En orkester som innehöll Conny Guth, Kalle Jonsson och Hans Salari på dragspel, Gun Reinholdsson på fiol, Bosse Tillman på bas och Templets Ceremonimästare och kvällens Toastmaster Nils-Gunnar Belin på gitarr och sång.

DSC0121 (2)
DSC0098 (2)

RT Ariels Mästare Lars-Erik Måg hälsade alla välkomna och sedan blev det både musik och allsång innan det blev dags för förrätten – en toast Skagen.

Efter ytterligare musik blev det sedan dags för varmrätten som bestod av Fläskfilé med potatisgratäng.

Efter maten blev det sedan först ett mycket uppskattat framträdande av 14 man starka Barbershopkören Falu Miner Chords och därpå spelade violineleverna Gyrid Fossgreen och Felicia Feimanis från Musikkonservatoriet i Falun duett.

DSC0127 (2)
DSC0142 (2)

Sedan blev det dags för Högste Stormästaren Per Fredheim att hålla sitt högtidstal. Han berättade bland annat om den Sanningsgrad som fanns på den tiden RT Ariel instiftades och som var föregångare till nuvarande InvigningsGraden.

Efter talet blev det åter violinmusik med Gyrid och Felicia som sedan efterträddes av Bjursmix fram till kaffet och tårtan.
Efter kaffet blev det musik och allsång innan det blev dags för Mästaren Lars-Erik Måg att dela ut 2019 års Stipendium på 5000 kronor till Karl.Gösta Johansson och Inger Ekstrand som belöning och uppmuntran för det fantastiska arbete de lägger ner för nykterhetsarbetet i Falun och länet.

DSC 2808 (1)

I samband med måltiden fick deltagarna och RT Ariels 100-årsskrift, som berättar om vad som skett under åren i Riddaretemplets regi. På dess omslag fanns det nya Sigill som framtagits att gälla för RT Ariel i fortsättningen.

Den som arbetat ut det antagna förslaget är museichefen Daniels Sven Olsson och han och hans hustru Majvor var hedersgäster vid firandet. Han belönades nu också med en liten present som tack för sin goda insats.

Därefter höll Lars-Erik Måg sitt jubileumstal som berättade om Ariels tillblivelse för 100 år sedan och sammanfattade den utveckling templet sedan haft under de många åren. För närmare studier av historien hänvisade han avslutningsvis till Jubileumsboken som innehåller det mesta.

Därefter öppnade Toastmastern Nils-Gunnar Belin för uppvaktningarna av 100-årsjubilerande RT Ariel. Det inleddes med Gunnel Trobell  från Templet Mälardrottningen och Eva-Britt Fredheim från Stortempelrådet. Därpå följde en uppvaktning från Tempelbyggarnas Förgård i Falun där styrelseledamöterna Åsa Nilser, Margareta Lannermark och Anna Pollack bland annat kallade upp hela Mästarerådet på scenen och delade ut en ros och kramar till var och en av medlemmarna i RT Ariels Mästareråd.

Per Fredheim, för Det Högsta Rådet, Christer Wik, för Stortemplet Sverige/Finland, Mellersta Provinskapitlet och RT Concordia, Stockholm, Gunnar Sverredal för RT S:t Erik Uppsala, Sten-Bertil Jakobsson för RT Wästmannia, Västerås, Jarl Öman för RT Virtus, Kristinehamn, Eive Andreasson för medlemmarna i RT Ariel och Lars Brodén för RT Esaias Tegner i Karlstad höll sedan i tur och ordning gratulationstal och uppvaktade med presenter.

Efter talen avslutade Bjursmix sin uppgift med att spela ytterligare några låtar och en del allsång innan de tackade för sig.

Sven Eriksson medverkade med sång i en av de avslutande styckena – Pärleporten – och uppvaktades sedan av RT Ariels Mästare med en liten present, då kvällens IG var det sista mötet han medverkar på som Vice Mästare. Han har valt att efter flera decennier i Mästarerådet nu tacka för sig på det planet, men som ledamot av programkommittén och som huvudansvarig för Templets uppvaktningar av de som fyller år fortsätter han ytterligare en tid – till allas vår stora glädje.

DSC 2847

Sedan tackade Mästaren för det fantastiska arbete många utfört under kvällen och önskade alla en säker hemfärd från firandet innan han förklarade kvällens bankett för avslutad. Något som sedan stadfästes av templets Organist som på piano ackompanjerade Härlig är Jorden som sjöngs av alla deltagarna som avslutning på kvällen.
































































































































































Höstutflykt till Korsåbruk

Lördagen den 24 September gjordes den traditionella höstutflykten som denna gång gick till Korsåbruk. Det var tyvärr många av våra bröder som missade denna fantastiska dag. Vi möttes av ett stort och innehållsrikt salladsbord. Däreft3r gick vi och tittade på det som en gång var ett järnbruk. Vi fick även se en film från den tid då järnbruket var igång, vi fick följa järnets väg från gruvan i vintjärn, vidare via Ågs bruk till Korsåbruk som sedan skeppades vidare ut i världen via Gävle hamn. Därefter var det dags för lite kaffe/the med tre olika sorts tårtor.Eftersom vi var så få deltagare på denna utflykt (10 personer) så fick vi även  från salladsbordet och det som var kvar av tårtorna med oss hem. 

Text: N-G Belin

 

Foto:N-G Belin

Vårutflykt till Nora

iLördagen den 1 Juni åkte vi till Nora för att vara med om vårens utflykt, som är ett samarbete mellan Mellersta Provinskapitlets zon TUW. I år var RT i Örebro, Mästare Olof värd för denna utflykt. Vi blev först guidade vid Jänvägsmuseet och dess verkstäder. Mycket intressant att ta del av dess historia. Därefter begav vi oss av till Café -Slottspigorna- och fick ta del av en mycket god soppa med smörgås och avslutade med kaffe och kaka. Nora är deckarförfattaren Maria Langs (Dagmar Lange som är hennes riktiga namn)hemort, där skrevs många av hennes deckare, inspirationen till hennes böcker var hämtade ur miljöerna och personerna som bodde i Nora. Hon var även noga med att ge platser och personer som var med i hennes böcker andra namn. Nora benämns i böckerna som Skoga.

Hennes Systerson Ove Hoffner berättade och dramatiserade vandringen. Vi fick se olika platser som finns med i Maria Langs böcker samt fick lite personliga anekdoter om att växa upp tillsammans med en sådan berömdhet och speciell person. 

 

.

Text och Foto: N-G Belin

Kyndelsmässohögtid

Söndagen den 3 Februari firade RT Ariel tillsammans med TBO:s förgård i Falun Kyndelsmässohögtid. Det var den första på mycket länge som vi som firade denna högtid för oss själva, utan samverkan med andra tempel. Vi hade en lyckad eftermiddag med en fin betraktelse kring ljuset av vår högtidstalare Lars-Olov Råsmark. Vid syskonmåltiden bjöds på landgång gjorda av våra systrar i TBO. Nils-Gunnar Belin underhöll med några visor till gitarr.


Text och Foto: N-G Belin

Julfest

Lördag den 1 December hade vi den årliga julfesten tillsammans med TBO. Jultallrik, Musikunderhållning, Lotteri och Stipendieutdelning. I år gick Stipendiet till föreningen Glimma som gör ett fint arbete med barn och ungdomar.

Minneshögtid

Söndag den 25 hade vi minneshögtid för bröderna Torbjörn Bergström, Bernt Eriksson, Jörgen Emretsson, Gunnar Persson, Sven Östlin samt Kent Wiklund.


Reception i ARG

Bröderna Anders Nilser och Pär Petersson recipierade i ARG graden torsdagen den 4 Oktober

Tempelriddarna fick ny Utpost

Riddaretemplet Ariel i Falun fick fint besök på torsdagskvällen. Tempelriddareordens Stormästare Mats Valli kom på besök. Men i ett litet speciellt ärende – han öppnade officiellt en Utpost till RT Ariel – i Falun.

Det hör inte till vanligheterna att jag får starta nya Utposter, erkände Mats Valli efter det välbesökta mötet. Men det är faktiskt andra gången i år vi öppnar en ny utpost – och precis som vid den första starten togs det även här i Falun in en lärling vid invigningsmötet.
Möjligheten att ta in lärlingar är lite av vitsen med att skapa utposter. Redan tidigare har RT Ariel en utpost i Ludvika, och även där har man just nu en lärling.
En lärling är en person som inte riktigt bestämt sig för om han vill bli Tempelriddare, berättar Kurt Björnestad, den nya utpostens ansvarige – eller Sändebud som det heter i Tempelriddeorden. Men blir lärling för att lära sig mera om ordens verksamhet. Man har inte bundit sig vid att bli medlem, men kan sedan man fått djupare kunskap om ordens arbete sedan välja att ansöka om att tas in i Invigningsgraden i Riddaretemplet.
Det finns faktisk flera orsaker till att man vill bli lärling i en Utpost. För att komma in i Riddaretemplet krävs det att man har tre Riddarebröder som ställer upp som faddrar och tar ansvar för den nya medlemmen i Templets arbete.
Men lärling kan man bli utan att ha några faddrar, säger Kurt. Samtidigt som lärlingen lär sig om Tempelriddareorden lär sig Utpostens bröder hur lärlingen fungerar – och då är möjligheten att få de tre faddrar som krävs för inträde större.
Riddaretemplet Ariels mästare Lars-Erik Måg var också mycket nöjd med kvällen!
Absolut, säger han. Att både få en ny utpost och en ny lärling samma kväll – det känns mycket bra. Hoppas nu bara att många intresserade hör av sig för att bli lärlingar. Kraven är att man är minst 18 år och att man är nykterist. Det ska bli spännande att se vad Utposten kan tillföra Templet framöver. Speciellt som de också har ambitionen att hålla utåtriktade möten på olika orter runt om i Dalarna.

Text: Lars-Erik Måg

Riddaretemplet Ariels nyutnämnde Sändebud Curt Björnestad gratuleras av Tempelriddareordens Stormästare Mats Valli till sitt nya uppdrag. Och båda ser ju riktigt nöjda ut. Bild: Lars-Erik Måg

Höstutflykt 25 Augusti

 Söndag 25 Augusti hade vi den traditionsenliga höstutflykten. I år var resmålet Insjön och Hildasholm i Leksand. Till årets resa var vi 12 personer anmälda. Vi startade med att åka till Insjön för att besöka ClasOhlsons museum, det visade sig att vi inte var ensamma vid hjultorget, vi hade utan att det var planerat prickat in ett besök samtidigt som det var årets Insjödag. Ett år som ClasOhlson firar sitt 100 års jubileum. Trots detta kunde vi få parkeringsplats. Besöket på ClaesOhlsons museum blev även det en överraskning, då vi bjöds på en föreläsning om historien kring ClasOhlson och dess prylar samt uppfinningar och händelser som passerat under de 100 åren som företaget existerat. Vi lunchade sedan innan vi begav oss mot Leksand och Hildasholm. Vid Hildasholm fick vi oss en intressant guidning i huset med berättelser om Hilda Munthe och hennes liv. Hildasholm är också känd för sina trädgårdar med sina växter och konstföremål vilka vi besåg efter att vi fikat vid caféet. När vi var i trakterna fick vi även inbjudan av Broder Ola att besöka deras sommarställe, där han och hans fru bjöd på kaffe, vilket blev en fin avslutning på en otroligt fin dag.

Text och Foto: N-G Belin






Uppvaktning av 75 åring

Måndagen den 25 Juni åkte M Lars Eik Måg, SKM Bengt Eriksson samt CM Nils-Gunnar Belin till Svärdsjö för att uppvakta Broder Lars-Olov Råsmark på hans 75 års dag.

Text och Foto: N-G Belin

Reception i RG

Torsdag den 8 Mars hade vi möte i RG

Reception av vår broder Salieu Njie

Text och Foto: N-G Belin

OPK utdelning

Lördag 3 Mars fick Kurt Gräftevall sin OPK utmärkelse.

M Lars-Erik, CM Nils-Gunnar och KN Emil åkte hem till Kurt i Svärdsjö för att dela ut OPK medaljen. När vi kommer dit var han inte hemma. Efter lite detektivarbete av vår M, fick vi tag i sonen som var tillsammans med honom hos Kurts dotter där de firade hans kommande födelsedag. Vi blev bjudna att komma dit och göra utdelningen.

Det kunde inte bli en bättre inramning på ett firande av ett 50 årigt medlemskap inom vår orden. 

Text och Foto: N-G Belin

Julfest 2017

DSC 9053

Reception i IG

IG Torsdag den 30 November. Två bröder recipierade i denna grad. Nemo Rustas och Christer Abramsson.

Reception i URG

URG Torsdag den 2 November. Två bröder recipierade i denna grad och  får nu kalla sig utvald riddare. Rolf Johansson, RT Ariel samt Johnnie Lantz, RT Silvermalmen.

 

Lars-Erik Måg och Rolf Johansson

Johnnie Lantz och Lars-Erik Måg

Text och Foto: N-G Belin

Från toppen till botten!

RT Ariel och Förgård Faluns gemensamma Höstutflykt i Falun den 26 augusti blev en mycket omväxlande upplevelse för de 16 deltagarna.
Vi började dagen i högt belägna Bergalid.

Där blev vi varmt mottagna av Frimurarlogens Per Gilén som berättade om det av Erik Johan Ljungberg 1902 byggda huset som sedan lång tid tillbaka är huvudkvarter för Frimurarna i Falun. 

 

 Ett hus fullt av vackra saker i vackra rum – som vi under Giléns ledning fick besöka från tvättstugan med världens äldsta tvättmaskin i källaren upp till takterrassen på taket till tredje våningen med en underbar utsikt över Falun.

Dagen fortsatte sedan med att vi både höjdmässigt och ståndsmässigt förflyttade oss långt ner – ända till fängelsehålorna i gamla (byggt 1846-1848) Falu Fängelse, som numera är vandrarhem. Där avnjöt vi en härlig lunch innan fastighetens nuvarande ägare – Jan-Ola Bergström – tog hand om oss och guidade oss genombåde det gamla fängelset, vandrarhemmet och fängelsemuseet. Fängelset var från början ett Länscellfängelse men omvandlades 1911 till ett Straffängelse. Under andra världskriget förvarandes spiondömda personer i fängelset. Fängelset upphörde 1995 och har sedan år 2000 varit vandrarhem.
Text: L-E Måg Foto: N-G Belin

Minneshögtid
Söndag 20 November genomfördes vår minneshögtid för våra bröder och systrar i TBO som avlidit under året.

I år var det sex bröder och en syster som vi hedrade och uppmärksammade. Rudolf Pettersson, Nils-Erik Floding, Sture Andersson, Astri Borg, Bror Ohls, Rune Bonnivier samt Bertil Jakobs.


Högtiden leddes av vår VM Sven Eriksson.
Ritual musiken framfördes av Riedar Grönnestad.
Som ett extra fint och mycket uppskattat inslag var Craig Thomas och Hanna Enlöf som framförde två sånger under ceremonin samt gjorde ett programinslag vid kaffet efteråt.
Vid kaffet bjöds på tårta.


Klicka på bilderna för en större version ( Foto: N-G Belin )

Minneshögtid

Söndagen den 19  November träffades vi för att ta farväl av våra bortgångna bröder med bröder och systrar samt närstående till de avlidna. Vi var totalt 19 personer på mötet.Det blev ett fint möte med fin musik av Reidar Grönnestad och sång av Kjell Lindstöm.

Reception i URG.
Torsdagen den 3 november hade  vi reception i URG.
Broder Kent Wiklund tog ännu ett steg inom tempelriddareorden.
(Klicka på bilden för en större version. Foto: N-G Belin)


Reception i ARG.
Torsdag 29 September genomförde vi reception i ARG.
Vi hade tre recepiender; En från vårt eget tempel  broder Rolf Johansson  (andra från vänster på bilden) samt två bröder från RT Silvermalmen, Sala,  John Malmström och Karl-Axel Carlsson.
På bilden är recepienderna omgivna av Mästaren i RT Ariel, Lars-Erik Måg (t.v), och Mästaren i RT Silvermalmen, Bo Göran Löwén.


Klicka på bilden för en större version ( Foto: N-G Belin )

Höstutflykt till Säter.
Vi var 15 personer som deltog i vår traditionsenliga höstutflykt, som i år hade Säter som mål.
Vi startade med att äta lunch nere i Säterdalen, där efter vi tog oss en liten promenad till ”fäboden” och tittade på dess djur.

Därefter gick färden till Åsgårdarna – Säters hembygdsmuseum. Museiområdet omfattar 23 byggnader och omkring 63000 föremål.
(Klicka på bilderna för en större version. Foto: N-G Belin)


Hjalmar Brantings byst i Säterdalen

Lunch på Säter

MyntMästareGården.

Krukmakeriet.

Kapellet

Generalkonvent 2016.
Konventent i Sandefjord var ett händelserikt konvent för vårt tempel.
Det startade med att två av våra bröder Lars-Erik Måg och Bengt Eriksson erhöll 11 graden.

Vid förhandlingarna valdes Lars-Erik Måg till provinskapitelundermästare i mellersta provinskapitlet.

Det blev även en avtackning av Eive Andresson (bilden) för sitt arbete som provinskapitelkaplan inom mellersta provinskapitlet, som en extra överraskning men välförtjänt erhöll Eive den högsta utmärkelsen inom vår orden Eklunds medalj i GULD.

Allt detta uppmärksammades vid vårt första IG möte 18 Augusti.
(Klicka på bilden för en större version. Foto: N-G Belin)


Ariel Hant 2016 GK Eive Andreasson Eklundsmedalj I Guld
Broder Eive Andresson

Sommarutflykt 2016.
Den 28 maj genomförde Riddaretemplet Ariel sin sommarutflykt.

Till årets utflykt blev vi 22 intresserade deltagare som började med att besöka nunneklostret Birgittagården i Hosjö.
Där bjöds vi dels på en intressant rundvandring i klostret och en fantastiskt god lunch med leverpastejsmörgås till förrätt, skinksnitsel till varmrätt och kaffe/the med kakor till efterrätt.


Sven utanför Birgittagården i Hosjö.

Lunch på Birgittagården

Ariel Hant 2016 05 28 Sommarutflykt Nunna Berttar
Klostrets guide

Rundvandring med guide

Sommarutflykten fortsatte sedan med att vi färdades till Långtäkt, där broder Emil Gregori bjöd på en stenkul upplevelse.
Broder Emil är geolog och har fantastiska samlingar av olika stenar.
Kanske en av Sveriges finaste och mest kompletta samlingar.

Emil startade sin presentation i det vackra vädret ute på gårdsplanen där han berättade om Dalarnas geologiska bakgrund.
En spännande historia som han kompletterade med att visa olika stenar från olika tidsepoker av vår geologiska historia.


Emil Gregori berättar.

Sedan guidade han genom delar av de enorma samlingarna i boningshuset, där han bland annat i ultraviolett ljus visade olika stenarters färgreflexer i mörker.

Dagen avslutades sedan med eftermiddagsfika, där två av Emils döttrar agerade serveringspersonal.

Som ett tack för det trevliga programmet överlämnade RT Ariels Mästare Lars-Erik Måg en mindre lavastensamling från vulkanen Teide på Teneriffa till Emil.
(Klicka på bilderna för en större version. Text: Nils-Gunnar Belin. Foto: N-G Belin)


Emils stensamling

Eftermiddagsfika hos Emil

Emil förärades med en fin liten stensamling

Utdelning av EMS.
Torsdag den 21 April hade vi besök av Stormästaren i stortemplet för Sverige och Finland, broder Per Fredheim.
Han var här för att dela ut ’Eklunds medaljen i Silver’ till två av våra bröder Sekreterare Harald Gabrielsen och Kaplan Emil Gregori.

Det vi inte visste var att även vår Mästare Lars-Erik Måg skulle få utmärkelsen denna kväll.
(Klicka på bilderna för en större version. Text och Foto: N-G Belin)


Bröderna Per, Emil, Harald och Lars-Erik


Stormästaren delade även ut diplomen som tillhör denna utmärkelse vid syskonmåltiden.


Avslutningsvis underhöll Nils Gunnar Belin med egen skrivana låtar.
( Foto: Reidar Grönnestad )

Kyndelsmässohögtid i Gävle.
Söndag den 7 februari genomförde RT Ariel en kyndels- mässohögtid  i det gamla TEMPLET i Gävle, som numera är en privat festlokal.

Nuvarande ägare, Joe Formgren, har på ett fint sätt behållt kopplingen till tempelriddarna genom att behålla mycket av interiören i tempelsalen.
Besöket dokumenterades och finns med på deras hemsida, som även visade stor gästfrihet och engagemang.


Samlingsbild på deltagarna

Kyndelsmässohögtiden besöktes av ca 40 deltagare från RT Ariel, RT Idun och RT Valkyrian med damer.
Maten och sällskapet var av hög klass, så ingen kände att den måste hasta iväg, alla stortrivdes.

Mötet leddes av M Lars-Erik Måg, tillsammans med  Sven Eriksson som VM, Lars-Olof Fredholm som UM, Emil Gregori som KN, Nils-Gunnar Belin som CM och tekniker.

Dagens högtidstalare var Lars-Olov Råsmark som gjorde en mycket fin betraktelse över ljusets högtid.


Ariel Hant 2016 02 07 Kyndelse Rsmark
Lars-Olov Råsmark

Jan Wikegård, som hade engagerats till underhållningen, spelade på Saxofon och klarinett.
Han hade med sig Sören Strömberg på Piano och Rolf Emtegren på Kontrabas.

De bjöd på riktiga musikaliska pärlor kopplade till ljuset.
En fantastisk trio som man vill hör mer av.
(Klicka på bilderna för en större version. Text och Foto: N-G Belin)


Trion Sören, Rolf och Jan.


Lite improviserat fick vi även en sång av vår egen Kjell Lindström.


Maten och sällskapet var av hög klass, så ingen kände att den måste hasta iväg, alla stortrivdes.


Vår VM Sven Eriksson rundade av denna högtidsdag genom att knyta ihop detta med ett fint avslutningstal.

Hänt i Templet 2015 (nedan)

Utdelning av OPK
Söndag den 20 December åkte Mästaren Lars-Erik Måg, Ceremoni-mästaren Nils-Gunnar Belin, Sekereteraren Harald Gabrielsen och Kaplanen Emil Gregori till Krylbo för utdelning av OPK till Bertil Jakobs.
(Klicka på bilderna för en större version)


Ariel Hant 2015 12 20 OPK Utdelning Av Opk
Mästaren ger ett tal. (Foto: Harald Gabrielsen)

Ariel Hant 2015 12 20 OPK Bertil Jakobs
Broder Bertil Jakobs. (Foto: N-G Belin)

Minneshögtid
RT Ariel hade den 22 November 2015 en minneshögtid för 7 bröder som avlidit under året.

Det blev en fin högtid som avslutades med en syskonmåltid där Mats Höjer stod för underhållningen
(Klicka på bilderna för en större version. Foto:N-G Belin)



Ariel Hant 2015 11 22 Mats Hjer Minneshgtid 2015
Mats Höjer

Gradgivning i URG.
Torsdagen den 5 november  hade vi besök från RT Caritas i Arvika

Två bröder från RT Caritas fick sin URG grad hos oss.
(Klicka på bilden för en större version. Foto:N-G Belin)


Ariel Hant 2015 11 05 Urg

Extra KG möte med gradgivning
Lördag den 12 September hade vi ett extrainsatt KG möte för att göra det möjligt för vår broder Sven-Erik Olsson att kunna ta denna grad.

Sven-Erik som stora delar av året befinner sig utomlands för sin hälsas skull, har inte möjlighet att deltaga vid vårt ordinarie KG möte, så beslöt Mästarerådet att göra denna lösning.

Ett möte som visar att gör man saker tillsammans så kan man lösa det mesta: ”En för alla – Alla för en”.
Då detta möte låg utanför det vanliga mötesschemat fanns det bröder som skulle ha tjänstgjort men var uppbokade på annat denna dag.
(Klicka på bilden för en större version. Foto:N-G Belin)


Gradgivning i PRG
Torsdagen den 3 September 2015 genomfördes en gradgivning i PRG.

Tre bröder blev prövade till riddaregraderna; Rolf Johansson, Kurt Lindbäck och Pär Peterson.
( Se mer i Mästarebrevet Nr 3 – 2015)

Höstutflykt till Älvkarleö.
Lördag den 29 Augusti gjorde TR och TBO sin årliga höstutflykt.
I år var målet älvkarleö, vid Dalälvens mynning.
Vi åkte en minibuss och en personbil och tittade på tomtetillverkning och ett fantastisk museum.

Därefter åt vi lunch (lax) vid resturang Kungsådran, även detta var en upplevelse, dels var maten mycket god och trevlig personal.

Omgivningarna med de gamla militär anläggningen som innehöll olika aktiviteter att titta på.
Att se laxarna hoppa i Laxtrappan var även detta en upplevelse. Se mer om detta i Mästarebrevet.
(Klicka på bilden för en större version. Foto:N-G Belin)


Version 2
Laxtrappan

Hänt i Templet 2014 (nedan)

Ett möte fullt av överraskningar
Det sista IG-mötet för året den 4 december var fullt av överraskningar.

Inför mötet hade en av vår VM Sven Eriksson begärt att få en punkt under mötet, det hade även Mästaren Björn Edström från RT Manhem.

När VM Sven Eriksson fick ordet, tilldelades tre av MR medlemmar: Mästaren Lars-Erik Måg, Sekreteraren Harald Gabrielsen och Ceremoni-mästaren Nils-Gunnar Belin varsin Eklundsmedalj i brons.

Mästaren Björn Edström från RT Manhem ville även han uppmärksamma två bröder i RT Ariel, nämligen Eive Andreasson och Reidar Grönnestad som gjort en stor insatts för RT Manhem, ett tempel som vid årskiftet lägger ner sin verksamhet.

Kvällen avslutades med ett fint program av våra bröder Kjell Lindström som sjöng adventsånger till ackompanjemang av Reidar Grönnestad.
(Klicka på bilden för en större version)


Från vänster till höger: VM Sven Eriksson, S Harald Gabrielsen, M Lars-Erik Måg, CM Nils-Gunnar Belin.

Sommarutflykt till Mora.
Anders Zorn är inte bara en av Dalarnas och Sveriges mest kända konstnärer. Han är även mycket känd runt om i Världen och en del av hans konstverk hänger till och med i Vita Huset i Washington.

17 maj – på Norges nationaldag – hade Tempelriddarna  och Tempelbyggarna gemensam sommarutflykt till Mora.
RT Ariel bjöd på resan i minibussar och dagen gick helt i Zorns tecken.

Dagen började med att Zornmuseét besöktes. Där kunde både Zorns utställda konst och grafiska blad från en av Världens absolut mest kända konstnärer – holländaren Rembrandt van Rijn – beskådas under en dryg timme.


Målet för 2014 års ’Sommarutflykt’ för Tempelriddarna  och Tempelbyggarna var Zornmuseét i Mora.

Därefter bjöds det på fika och smörgås innan det blev dags för nästa led i Zornbesöket – en guidad rundvandring i Zorngården. Också det en synnerligen givande upplevelse för de konstintresserade systrarna och bröderna.

Dagen avslutades sedan med ett besök på världshuset Moraklockan i Färnäs där en delikat lunch avåts, innan bussarna vände åter mot Falun och Borlänge.
(Klicka på bilden för en större version. Text: Lars-Erik Måg. Foto: N-G Belin)


Emil Gregori berättar.

Världshuset Moraklockan i Färnäs.

Avslutande luch på Världshuset.

Hänt i Templet 2013 (nedan)

Höstutflykt till Silvberg.
Jörgen Dicander satte färg på höstutflykten Tempelriddareordens och Tempelbyggareordens gemensamma höstutflykt till Silvbergs kyrka blev en riktigt lyckad tillställning.

Dels var det kanonväder – solsken hela dagen – och dels blev det ett fantastikt trevligt program.

Kyrkoherden emeritus, Jörgen Dicander, hälsade oss välkommen redan vid  församlingsgården, där vi bjöds på en inledande information om byn Silvberg och Dicanders eget arbete med skådespelet ’Sägnen om Ringen’, som han själv författat och illustrerat med sex ”dalmålningar”.

Att maten var fantastisk – morots- och kräftstjärtssoppa med
morotsbröd och efterföljade fika med morotskaka – la dessutom en god grund för alla deltagarnas förnöjsamhet.


Målet för 2013 års ’Höstutflykt’ för Tempelriddarna  och Tempelbyggarna var Silvbergs kyrka.

Efter maten färdades vi till Silvbergs märkliga åttkantiga kyrka, och där både berättade Dicander om Silvbergs industrihistoria och inte minst kyrkohistoria, där den äldsta kända kyrkan faktiskt var från 1200- talets första hälft och därmed en av Dalarnas fyra äldsta kyrkoplatser.

Han berättade också målande om den kyrka som vi befann oss i och som hörde till de tre kyrkor i Sverige som har den bästa akustiken, vilken han bevisade med att stående mitt i kupolen viskande fortsätta presentationen, utan att vi missade ett ord.


Jörgen Dicander berättar om Silvbergs kyrka .

Jörgen Dicander är ju inte bara präst.
Han är även författare, och efter informationen/gudstjänsten sålde han en och annan bok om både Silvbergs kyrkor, ’Sagan om ringen’ och den egna diktsamlingen ’En stråle av mörker’.
(Klicka på bildeerna för en större version. Text: Lars-Erik Måg. Foto: N-G Belin)

Som ett tack för att vi fick besöka Silvberg bjuder vi här på en av
Dicanders dikter:

I ett öppet fönster böljar en gardin.
Jag känner dofter av hallon och jasmin.
”Sommar”, viskar du, och kelar med din kropp.
Jag ger dig tre rosor: Kärlek, Tro och Hopp.


Kyrkoherden  Jörgen Dicander blandade
berättandet med fiolmusik och lyckades också omärkligt smyga in även en
kort gudstjänststund i presentationen.

Besök vid Säters mentalvårdsmuseum.
Lördagen den 18 Maj gjorde vi en utflykt till Säters mentalvårds-museum, som inleddes med en lunch på stadshotellet.
Därefter begav vi oss till sjukhusområdet i Säter och fick oss en guidad tur av Maria.
(Klicka på bilderna för en större version. Foto: Lars-Erik Måg )


Guiden Maria.

Rundvandring på museumet.

Utdelning av hederstjänstetecken
Torsdagen den 21 Februari 2013 hade vi förutom årsredogörelse, utdelning av hederstjänstetecken till förre Mästaren Bo Lind och Vicemästaren Lars-Olof Fredholm.
(Klicka på bilden för en större version)


Bröderna Bo (t.v),Lars-Erik och Lars-Olof

Kyndelsmässohögtid i Gävle
Den årliga samarbetet mellan RT Manhem i Gävle och RT Ariel i Falun som i år ägde rum i Gävle.

Trots lite problem med bilen, så kom vi fram i tid (nästan) och fick vara med om en fantastiskt fin eftermiddag.
En fin ritual med ett makalöst framträdande av gospelgruppen ”In connection” och sedan den fina och goda måltiden.

Tack RT Manhem för ett oerhört fint program, det blir svårt för oss i Falun att matcha det nästa år.
(Klicka på bilden för en större version)


Gospelgruppen ”In connection”

Ny Utpost styrelse i Borlänge.

Måndag den 21 Januari var det första UP mötet i Borlänge, där Rolf Johansson inlänkades som FHV av Mästaren Lars-Eril Måg och Ceremoni-mästaren Nils-Gunnar Belin.
(Klicka på bilden för en större version)


Utpost styrelsen i Borlänge 2013

JULFEST
Den 8 december 2012 hade Tempelriddareordens utpost i Borlänge och Tempelbyggareorden bjudit in till julfest i Riddaretemplets lokaler på Åsgatan 45 i Falun.

Det blev en trevlig afton med både luciatåg, som Stortemplets Undermästare Örjan Fahlegårds tre barn svarade för. Lisa, Linnéa och Philip Fahlegård visade att det inte alls behöver vara så märkvärdigt att anordna ett luciafirande.

Barnen Fahlegård stod också, tillsammans med vår egen Ceremonimästare Nils-Gunnar Belin, för musikunderhållningen i övrigt.

Vi som deltog på julfesten hade förväntat oss gröt och skinksmörgås, men döm om vår förvåning då arrangörerna fixat ett helt julbord med sill, jansons frestelse, skinka, prinskorv, ägghalvor, sylta, korv,
rödbetssallad, gurka, rödbetor och mycket mera.
Vi åt så vi höll på att spricka.

Ett lotteri såldes också bland gästerna. 200 lotter såldes snabbt, då vinstbordet var imponerande.
Långbordet dignade under olika vinster som bröderna och systrarna hade skänkt.

Efter allsång, fika och tårta intog vi sedan ordenssalen för en andakt, som leddes av Tempelbyggarnas Förste Väktare Britt-Helen Örnberg – till vardags präst i Mora.

Mötet avslutades sedan med att Riddaretemplets Mästare Lars-Erik Måg tackade arrangörerna för ett mycket gott arbete å alla deltagares vägnar, framförde förhoppningen att Tempelbyggarnas förgård snart
skulle kunna bli ett tempel och tillönskade alla en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Reception  i invigningsgraden.
Den 6 December 2012 inlänkades Gustaf Garpenstaf Swärd ( bilden ) som en ny broder.
(Klicka på bilden för en större version)


Ariel Hant 2012 12 06 Gustav Garpenstaf Swrd

Minneshögtid den 25 November 2012
Inom Tempelriddareorden försöker vi alltid stötta och hjälpa både bröder och deras anhöriga.
När en broder avlider, brukar vi i Riddaretemplet Ariel medverka vid hans begravning.
Ofta finns vi till och med på plats med hedersvakter vid kistan under hela begravningen


SONY DSC
De avlidna bröderna hedras.

Ofta finns vi till och med på plats med hedersvakter vid kistan under hela begravningen.

 En gång per år bjuder vi också in våra bröder, Tempelbyggareordens systrar, de bortgångna brödernas anhöriga och andra intresserade till en minnehögtid över de bröder som gått bort det senaste året.

 Så var också fallet den 25 november då vi hade minneshögtid över bröderna Sven Persson, Kjell Lundberg, Hand Berglund, Täpp Nils Nilsson, Torsten ”Motte” Söderberg och Ole Dahl.


SONY DSC
Bengt Fredriksson

Den stämningsfulla högtiden förgylldes ytterligare av att vi hade besök av Bengt Fredriksson som till ackompanjemang av vår egen mycket duktige organist Reidar Grönnestad svarade för sånginslagen.

Bengt och Reidar svarade sedan också för ett musikprogram i samband med den efterföljande syskonmåltiden.
(Klicka på bilderna för en större version. Text: Lars-Erik Måg. Foto: N-G Belin)


SONY DSC
Organist Reidar Grönnestad

RECEPTION I URG.

Torsdag den 8 November fick vi besök från RT Idun i Hudiksvall.

(Klicka på bilden för en större version)


Ariel Hant 2012 11 08 URG

Ny lokal invigdes i Ludvika.
Utposten i Ludvika har fått ny lokal.
Då IOGT-NTO i våras gjorde sig av med sin lokal i Ludvika blev även Tempelriddarnas utpost bostadslösa, då de hyrde lokalen av nykterhetsförbundet.

Den 27 september invigdes en ny ordenslokal i Högbergs kyrkans källarvåning. Själva invigningen sköttes av RT Ariels Mästare Lars-Erik Måg och Ceremonimästare Nils-Gunnar Belin. Totalt fanns 22 bröder på plats.

Vid den efterföljande måltiden, där Nils-Gunnar Belin stod för musikunderhållningen var även 15 damer från damklubben med – imponerande med 37 deltagare.
 
Måltiden bestod av käkra räksmörgåsar, och till efterrätt bjöds det på gräddtårta.
(Klicka på bilden för en större version)


I förgrunden Bengt Eriksson och Lars-Erik Måg.

Julfest

Lägg till din rubriktext här

Lägg till din rubriktext här

Lägg till din rubriktext här

Lägg till din rubriktext här

IG med Reception och utdelning av Stor Templets hedersmedalj Eklundsmedaljen i Silver

Lägg till din rubriktext här

Lägg till din rubriktext här

Lägg till din rubriktext här